Wat is niet aangeboren hersenletsel (NAH)?

Niet aangeboren hersenletsel, of kortgezegd NAH, is een verzamelnaam voor hersenletsel waar eigenlijk elk letsel aan de hersenen dat niet direct bij de geboorte ontstaan is, onder valt. 

Andere benamingen voor hersenletsel

Hersenletsel heeft veel verschillende benamingen, waaronder hersenbeschadiging en hersentrauma. Ook een hersenkneuzing, oftewel contusio cerebri, valt onder hersenletsel. Soms gaat traumatisch hersenletsel gepaard met schedelletsel, maar dat hoeft niet altijd. Een hersenschudding of in het Latijns commotio cerebri, is een lichte vorm van hersenletsel. 

Oorzaken niet aangeboren hersenletsel (NAH)

NAH (Niet aangeboren hersenletsel) kan verschillende oorzaken hebben, waarbij grofweg een onderscheid gemaakt kan worden tussen traumatische oorzaken en niet traumatische oorzaken. Niet traumatische oorzaken zijn bijvoorbeeld herseninfarcten en de ziekte van Parkinson, Alzheimer of MS. Traumatische oorzaken zijn bijvoorbeeld verkeersongevallen, bedrijfsongevallen en school(gym)ongevallen, maar ook verdrinking kan een traumatische oorzaak zijn. Meestal ontstaat traumatisch hersenletsel door een klap tegen een harde oppervlakte. Bij verdrinking ontstaat hersenletsel door een tekort aan zuurstof. 

Symptomen van hersenletsel 

Hersenletsel kan voor verschillende klachten en beperkingen zorgen. Welke klachten een slachtoffer heeft, is afhankelijk van de plek in de hersenen waar de beschadiging zit. Zo kunnen er fysieke problemen zijn, bijvoorbeeld verlamming. Sommige mensen hebben emotionele- en persoonlijkheidsveranderingen of cognitieve problemen. Veel gehoorde klachten zijn geheugenproblemen, concentratieproblemen, verminderde snelheid bij informatieverwerking, vermoeidheid, niet meer snel kunnen ‘schakelen’ tussen verschillende taken en afasie. 

Gevolgen van hersenletsel

NAH zorgt vaak voor grote veranderingen in het leven van een slachtoffer, waar veel onzekerheid bij komt kijken. Men vraagt zich af of de klachten nog verdwijnen of minder worden. Kan ik mijn werk nog uitoefenen na bijvoorbeeld een bedrijfsongeval? De dagelijkse activiteiten die een slachtoffer voor het ongeval deed, kun hij of zij niet meer op dezelfde manier doen of soms helemaal niet meer. NAH heeft een grote impact op het leven van het slachtoffer. 

Hersenletsel heeft echter niet alleen impact op het leven van het slachtoffer, maar ook op dat van zijn of haar gezin, familie en vrienden. De taakverdeling in het huishouden moet worden aangepast, er moet rekening gehouden worden met het plannen van uitjes en verjaardagen. Soms verandert het karakter van een slachtoffer. Het leven van alle betrokkenen kan daardoor drastisch veranderen. 

Bij sommige vormen van niet aangeboren hersenletsel (NAH) is het direct duidelijk dat iemand hersenletsel heeft. Bij anderen valt het in eerste instantie niet op. Zeker in dat laatste geval kan hersenletsel voor veel onbegrip bij andere mensen zorgen. Van de buitenkant mankeert iemand niets, maar toch heeft iemand veel klachten en beperkingen. 

Behandeling 

Als de hersenen eenmaal beschadigd zijn, dan is dit in principe niet meer ongedaan te maken. Er zijn echter gevallen waarin in de eerste maanden na de beschadiging nog vooruitgang geboekt wordt. De behandeling in een revalidatietraject is meer gericht op het leren leven met de beperkingen dan op het ‘genezen’ van de klachten. Vaak wordt er ook aandacht besteed aan familieleden en hoe zij met de beperkingen van hun partner, ouders of kinderen om kunnen gaan. Vanwege de grote diversiteit aan oorzaken en symptomen van hersenletsel is er niet één revalidatietraject. Afhankelijk van de klachten wordt een speciaal programma samengesteld. 

Na het revalidatietraject gaan mensen, indien mogelijk, weer thuis wonen. Vaak worden mensen dan pas echt geconfronteerd met hun klachten en beperkingen. Vaak realiseren slachtoffers zich dan was ze allemaal niet meer kunnen. Ook dan is begeleiding noodzakelijk.

Schade verhalen bij NAH?

Wanneer u een schadevergoeding wilt voor het ontstane Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), neem dan contact op met onze letselschadeadvocaten voor een vrijblijvend advies.

Bij Damsté Letselschade gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.