Wat is een gebroken heup? 

De term gebroken heup zegt het al, er is sprake van een breuk in de heup. Vaak zit de breuk in de hals van de heup, dus een breuk in het bot vlak onder de heupkop. De breuk kan echter ook in het bovenbeenbot zitten of in de heupkom zitten. 

Oorzaken

Een heupfractuur of heupbreuk wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een val op de heup. Dit kan zijn omdat iemand van de fiets valt of bij een verkeersongeval betrokken is, maar ook omdat iemand struikelt over een losliggende stoeptegel of al lopend aangereden wordt.  Een gebroken heup komt meestal voor bij oudere mensen, omdat hun botten zwakker worden, maar ook jongeren kunnen hun heup breken. Een gebroken heup wordt ook wel een collumfactuur of proximale femurfractuur genoemd. Dit is afhankelijk van waar de heup gebroken is. 

Symptomen

Bij een gebroken heup heeft het slachtoffer meestal forse pijn in de heup en/of het bovenbeen. Hij of zij kan niet meer op het been staan of lopen. De voet is vaak naar buiten gedraaid. Soms lijkt het of het been korter is dan het andere been. 

Gevolgen 

Voor een slachtoffer heeft een gebroken heup grote gevolgen. Hij of zij moet meestal geopereerd worden en daarna enkele dagen verblijven in het ziekenhuis. Soms kan een slachtoffer nog niet terug naar zijn eigen woning en volgt een opname in een revalidatiecentrum. Het slachtoffer is aangewezen op de hulp van derden bij zijn algemene dagelijkse levensbehoeften (ADL), maar ook bij het huishouden. 

Behandeling 

Of er sprake is van een breuk, wordt meestal met behulp van röntgenfoto’s vastgesteld. Soms is er daarna nog een CT-scan of een MRI-scan nodig. Hoe de breuk behandeld wordt, is afhankelijk van de plaats waar de breuk zit.  Meestal moet er een operatie plaatsvinden. Wat er precies tijdens de operatie gedaan wordt, is ook afhankelijk van het type breuk. Het kan zijn dat de heupkop vastgezet wordt met één of meerdere schroeven. Soms wordt er gekozen om de heupkop te vervangen door een prothese. Als de breuk in het bovenbeenbot zit, dan kan ervoor gekozen worden om een schroef in een plaat of een schroef met pen in het bovenbeenbot te plaatsen. Vaak is de operatie er op gericht om het slachtoffer zo snel mogelijk uit het bed te krijgen. Zeker bij oudere mensen is het risico op longontsteking of doorligplekken groot, dus het is van belang om mensen zo snel mogelijk uit bed te krijgen. Na de operatie is er vaak nog fysiotherapie noodzakelijk en moet een slachtoffer oefeningen doen. 

Soms kan de breuk ook conservatief behandeld worden. Dat betekent dat er geen operatie nodig is. Dit kan alleen als de breuk niet verplaatst is en de breuk in de nek van de heup zit. Helaas komt dit niet vaak voor. In dat geval kan er met fysiotherapie geprobeerd worden om de breuk zonder operatie te behandelen. Meestal wordt dit alleen bij jonge en gezonde mensen gedaan. Tijdens de behandeling kan de breuk echter alsnog verplaatsen en is een operatie alsnog noodzakelijk. 

Schade claimen bij een gebroken heup

Wilt u weten of uw schade kunt claimen omdat u een gebroken heup heeft? Bereken uw schadevergoeding met de de Letselschade Rekentool of neem contact op met ons letselschadeteam.

Bij Damsté Letselschade gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.