Wat is whiplash?

Whiplash betekent letterlijk zweepslag. Het is een plotselinge beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Het is een acceleratie - deceleratie van de nek waardoor deze een slingerbeweging maakt.

Oorzaken

Meestal wordt een whiplash veroorzaakt door een kop-staartbotsing. Bij een achterop aanrijding zwiept het hoofd eerst naar achteren, dat is de deceleratie en daarna naar voren. Dat is de acceleratie van het hoofd ten opzichte van het lichaam. Door deze 2 zwiepbewegingen, rekt de nek 2 keer uit in verschillende richtingen. Medische termen die genoemd worden zijn nekverrekking, nekverstuiking, acceleratie/decelaratie trauma en whiplash associated disorders (WAD). De Duitsers noemen het een schleuderverletzung. Deze aandoening kan ook ontstaan door andere oorzaken, zoals duiken, uitglijden, vallen en bepaalde sporten zoals skiën en paardrijden. Het is overigens een misvatting dat dit alleen kan ontstaan door een achterop aanrijding. Ieder verkeersongeluk kan een WAD veroorzaken.

Symptomen

Whiplash associated disorders leiden tot nekpijn, verminderde beweegbaarheid van de nek, hoofdpijn, lichtgevoeligheid cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid en concentratieproblemen, chronische vermoeidheid, depressiviteit, kort lontje, slecht slapen, uitstralingspijn van de nek naar de schouder en een doof gevoel in de hand.  Er kunnen ook psychiatrische stoornissen ontstaan die met medicijnen behandeld moeten worden.

Gevolgen

Meestal verdwijnen de klachten tussen de 6 weken en 3 maanden na een ongeluk of trauma. Een tweede groep van 30% houdt klachten tot één jaar. Een kleine groep van ongeveer 10% blijft klachten houden ná één jaar. De klachten zijn dan blijvend of chronisch. We spreken dan van een post whiplash syndroom of het late whiplash syndroom. Omdat de klachten vaak niet objectiveerbaar zijn, wordt een whiplashpatiënt vaak niet begrepen. Hij heeft lichamelijke klachten, maar je kunt het aan hem of haar niet zien. Deze onduidelijkheid komt tot uiting in de benadering door werkgevers, verzekeraars, keuringsartsen, de houding van het UWV en soms de huisarts. Dit leidt tot onbegrip en psychisch leed. Gezegd mag ook worden dat het hebben van chronische klachten regelmatig tot relationele problemen leidt.

Behandeling

Het probleem bij een whiplash is het feit dat op een röntgenfoto of MRI-scan, bijna nooit een zichtbare beschadiging van spieren, zachte weefsels of botten te vinden is. De klachten worden dan niet objectiveerbaar genoemd. In letselschadezaken is dat een groot probleem, omdat het slachtoffer van een ongeval moet aantonen dat de klachten en beperkingen die hij heeft, worden veroorzaakt door een ongeval. Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om micro letsels aan te tonen aan wervels, pezen, banden, ligamenten, tussenwervelschijven, zenuwen en hersenen, maar de wetenschap is er nog niet in geslaagd het bewijs hiervan te leveren.

Afhankelijk van de ernst van het nekletsel, kan een behandeling plaatsvinden, waarbij op de eerste plaats geprobeerd wordt de beweeglijkheid van de nek te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat de conditie wordt verbeterd. Naast een fysieke training is het goed ook aandacht te geven aan de mentale gevolgen van het in gang gebrachte proces. Wat in één jaar tijd of langer wordt opgebouwd (of afgebroken) kan niet binnen enkele weken hersteld worden. Een gangbare behandeling van chronische nekletsel patiënten is op dit moment de multidisciplinaire behandeling in speciale behandelafdelingen van ziekenhuizen of revalidatiecentra. Er zijn ook gespecialiseerde behandelinstituten, die op commerciële basis ingeschakeld worden door verzekeraars, werkgevers enz.

Alle behandelingen zijn er op gericht actief te blijven en het lichaam soepel te houden. Het is zaak de pijn niet je leven te laten bepalen. Als vastgesteld is dat er geen ernstige beschadiging van het lichaam is opgetreden, kan door actief zijn het lichaam niet beschadigen. Iets dat niet stuk is kan niet stukker gaan.

Juridisch advies nodig bij whiplash

Whiplash is een vorm van letselschade waar het verband tussen oorzaak en gevolg niet altijd eenduidig is. Door advies van een letselschadeadvocaat kan deze bewijslijst worden samengesteld waardoor een schadeclaim mogelijk is.

Bij Damsté Letselschade gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.